Jak zrobić beczki dębowe
Beczki z drewna powstały w starożytnej Grecji, ale historia sama bębny zaczęły się znacznie wcześniej. Jednak w tych czasach starożytnych, po prostu wydrążone z pni dużych drzew, a więc wielkość beczek bezpośrednio zależny od wielkości drzewa. Jednak w miarę upływu czasu i ludzie nauczyli się robić beczki, wyciągając poszczególne deski za pomocą obręcze. Horyzonty, by tak rzec, poszerzone, a okazja, aby drewniany pojemnik danej średnicy. Słyszałeś coś o doshnik? To jest tak ogromny, że lufa wykopuje w ziemi i przeznaczony na zakwasie z ogórków. Więc średnia doshnik pomieścić aż 16 ton kapustą!
Ale nie najważniejszy. Mówię o tym, że w naszych czasach high-tech, pomimo faktu, że półki ułożone z potraw z różnych nowoczesnych materiałów, beczkach dębowych rzeczywistym nie stracił swoje znaczenie. Ponieważ najbardziej bezpośredni wpływ na smak napojów przechowywanych w nich. A dzisiejsza moja historia o tym i o prawdziwych strażników tradycji, które znajdują się w południowej części regionu Woroneżu w miasteczku o nazwie Rossosh. Small od współczesnych standardów, kompleks produkcyjny „Veles” przez prawie 12 lat produkcji beczek wina i brandy, a także różnego rodzaju zbiorniki, beczki miodu i marynaty, Doniczki i wanna, parowce do kąpieli, różne drewniane meble i wiele więcej. Ale przede wszystkim - jest nadal bednarzy, więc dzisiaj postaram się wyjaśnić i pokazać wszystko, co dowiedziałem się o sekretach bednarstwo rzemiosła.
Historia rozpoczęła się ostatniej zimy, gdy w ferworze Wybierając prezent dla ojca-urodziny, wędrowałem w specjalistycznych sklepach sprzedających akcesoria łazienkowe. Na szczęście, nie zostały sprzedane i kilka dębowych beczkach z kranów z mosiądzu, natomiast ojciec w dużym ogrodem i każdego roku to sprawia, że wino własnej produkcji. Powiedziałem sprzedawcy, że kopie te są nie tylko do dekoracji wnętrz, ale również w rzeczywistości, do długotrwałego przechowywania napojów alkoholowych, i zorientował się, że ofiara została znaleziona. Po przedstawieniu szwagier przyznał, że musiał sam od dawna myśli o zakupie drewniany pojemnik, tak że dar przydała.
Ale powróćmy do sklepu. Nie widziałem dużego Samowary vedernye i poprosił sprzedającym gdzie kupujesz. Bardzo chciałem zobaczyć, jak robią. Jednak młody człowiek odpowiedział, zniechęca mnie - absolutnie rosyjski w Samowary wyglądu wykonanych w Syrii !!! „Przeżyłem, do cholery!” - powiedziałem - „Beczka jest również stamtąd lub z Chin?”. „Nie” - powiedział sprzedawca. - „Nasze Beczki, Woroneż. Wydaje się, że gdzieś w Rossosh zrobić. " „No, to wsparcie rosyjskiego producenta” - pomyślałem i w ciągu zaledwie półtora miesiąca był w gabinecie dyrektora. Wydawało się, że młody, entuzjastyczny o swojej pracy, Alexander Colgan, który dał mi i moja żona Lena osobiste wycieczki i opowiedział o szczegółach produkcji. Na zdjęciu kilka produktów próbki zebrane w jego biurze.
Ale jeszcze bardziej stroma niż ten, który dałem teść dębowej beczki. Dotknij nie jest mosiądz i drewno (domowej roboty) i jest dostarczany z zestawem okularów z grawerowanie. Sama lufa urządzone również wzorzyste winorośl stosowane przez specjalną maszynę do grawerowania laserowego. Jest to specjalne zamówienie lub, jeśli wolisz, indywidualne podejście do każdego klienta. W poprzednim obrazie będziesz nawet znaleźć produkty z wizerunkiem marki klienta.
Dobrze, idziemy do sklepu.
Jednakże, chodźmy na wszystkich etapach produkcji beczek etapach. Z wykroju do gotowego produktu. Do wina i koniaku beczek używany, jak pisałem wyżej, dąb. Czasami skaliste południowe gatunek dębu, które są importowane z terytorium Abchazji i Krasnodar. Do produkcji beczek miodu wykorzystywane są, odpowiednio, lipa. Drewno ułożone otlezhivat co najmniej jednego roku. Ważne jest, że dąb był ciąć w okresie zimowym, w okresie, kiedy ma przepływu SAP. Następnie drewno jest bardziej gęsta.
Film: Jak zrobić beczki dębowe Niemców - 3 COOPER
Ruszamy dalej. A następnie z drewna, które zostało pozostawione przez drewno pracujących maszyn zrobić kołek. Lub „klepochki” pieszczotliwie nazywa je Alexander. Są to płyty, które tworzą szkielet dowolnego beczki. Mają dość złożoną postać: w środku nitowania cieńsze i dłuższe niż na końcach. Rozcieńczanie w środku ułatwia zginanie drążki w montażu rdzenia beczki.
Dybel cięcie powinno być promieniowe lub w skrajnych przypadkach poluradialnym aby uniknąć wycieku produktu i zwiększyć w przyszłości, tak zwane „anioły akcji”. Więc zadzwonić pod numer odparowany podczas ekspozycji na alkohol. Proces alkoholu spowodowane zdolność do szybszego odparowania wody i odparowywanie odbywa się poprzez porowatą strukturę drzewa. 2-3% - to jest normą w porządku.
Nawiasem mówiąc, niektórzy producenci bębnów zapewniam, że nie są one nitowanie piłowanie lufa i kolyat. Tak, to naprawdę jest najbardziej przestarzały, classic, że tak powiem, sposób obrabiany przedmiot, ale cena takich bębnów musi być co najmniej dwa razy tyle. Inaczej - jest to tylko chwyt reklamowy. Alexander uważa, że generał rosyjski, maksymalnie cztery godne producenta wyrobów bednarstwo.
Ale geografia dostaw ROSSOShANSKAJa baryłkę to potwierdza. Jest Kazachstan, Tatarstan, Abchazja, Moskwa, Petersburg, Rostów nad Donem, Saratowa, i tak dalej. Niedawno przyszedł rozkaz z Komsomolsk nad Amurem.
Film: Produkcja beczek na wino
Ale wracając do tego procesu. Jak nitowanie jako dodatkową potrzebę być wysuszone, co czyni je tuż przy magazynie i umieszczone w piramidzie.
Następnym krokiem jest zbierany szkielet. W tym celu, tak zwani pracownicy obręcze. Od stałej, ale różnią się tym, że są one wykonane z metali kolorowych i zespawane ze sobą, zamiast nitów.
Niestety, aby zobaczyć ten proces nie mógł mnie osobiście, ale to jest w przybliżeniu następująco: obręcz dołączony do zacisku śrubowego nitowanie trzy, rozmieszczone w regularnych odstępach czasu. Następnie pomiędzy nimi, w celu pośredniego nitowania włożona, tak blisko jak to możliwe, zmuszając je do siebie. Następnie zdjąć zaciski i pałąk na ziemię twarzą w dół, podczas gdy dogania na końcu ramy i mediany obręcze.
W celu maksymalizacji naciśnij mocno do siebie kołka wewnątrz beczki bez dna jeszcze wyhodowany prawdziwy ogień.
Dla zaostrzenia użyć kabla metalu, który z pomocą bramy stopniowo zwiększać siłę na końcach cylindra. Beczka na stosie zginać co najmniej pół godziny, po czym lufa jest „wart” na stosie za kolejne dwadzieścia minut. Bardziej intensywne wypalania z drewna stosowanych do beczek przeznaczonych do starzenia czerwonego wina, średnia wypalania odpowiednia do beczek koniak, a słaby, odpowiednio, w których wlewa białego wina. Blowtorch jak Alexander zapewnił mnie, nie używać nigdy.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów, stosuje i najbardziej przestarzałe metody - wypalanie użyciu kawałków drewna dębowego lub owoce. Podpalili i delikatnie rzuca ramkę, upewniając się, że drewno jest zwęglone, ale tylko nieznacznie podkalilas pozyskiwania złoty odcień.
Ponadto, końce cięcia lufy tzw TESDA rowek i dodaje dna, które są również wykonane z klepek płyt ciasno dopasowana i prifugovannyh siebie. Poosle to beczka polerowane. Tylko na zewnątrz, wewnątrz wszystko jest, jak to się stało po wypaleniu. Zilustrować ten etap mam, niestety, nic, więc możemy przejść do następnego. Ten stały obręcze instalacyjne.
Są one wykonane z blachy ocynkowanej o grubości 2 mm i zaciskane za pomocą nitów stalowych. Pragnę zauważyć, że nie jest wiercone i wykrawane ręcznie dla dużych beczek przemysłowych, przeznaczonych, na przykład do winnic, otworów nitowych. Jaka jest różnica? Fakt, że otwory uzyskuje się ostre krawędzie i ogromne ciśnienie wewnątrz dużych nitów baryłkę może po prostu odciąć. Hoops również wykonane z marginesem na wszystkich podstawowych wielkości.
Następnym krokiem w płycie podstawowej jest umieszczony w beczce drewnianej lub mosiądzu kranu. Oczywiście, jest to szczegół, a miejsce jej mocowania jest najsłabszym w beczkach lokalizacji nieszczelności. Wszyscy klienci winiarstwie Alexander zaleca po prostu pojechać drewnianą kotlet i przekręcić kran i wykorzystać na etapie konsumpcji napojów. Beczki ponad 100 litrów wiertła otworu rdzeniowego nie za pomocą rury wlotowej w napoju.
Film: Proces przygotowania dębowych beczkach przez koniaku. Krok po kroku. // Oleg Karpov
I wreszcie, możemy przejść do „wykończenia”. Beczki może zaoferować stanowisko, pleciony sznur, a na żądanie, grawerowania laserowego. O pale zostały już wymienione.
Ponadto, specjalne urządzenie może nawet zrobić mały element o złożonej konturu. Na przykład, figura lub wzór listu.
Zgodnie z technologią produkcji dębowych beczkach wykazał / Powiedziałem wszystko, co wiedział, ale powiem jeszcze kilka szczegółów na temat firmy i innych rodzajów produktów. Pracuje tu około 20 pracowników i planów dla każdego z nich sprawia, że jedną lufę na raz.
Lufy do miodu wykonany jest z tego samego klopok ale zawija je w tym przypadku funkcja czysto dekoracyjny. Ogólnie rzecz biorąc, to tylko listwy. Fakt, że klej beczki miodu. Oni nie palą, i woskowanie naturalnego wosku pszczelego. Zdejmowany do pokrywki z uchwytem, który jest umieszczany na podstawie specjalnej liny, z którym krawędź pokrywy, jak to zostało zamknięte, ale pozostawić pętlę, dla której możliwe będzie ciągnąć linę. W przeciwnym razie w końcu pokryć więc przyciągnąć do rdzenia lufy, tylko uchwyt, nie otworzyć go.
Oprócz bębnów, jak wspomniano powyżej, firma produkuje również szereg bednarstwo, ale przede wszystkim jestem zadowolony, że oprócz bednarstwo facetów rzemieślniczych opanowali uwalnianie nienawistnego i celowo ropy drewniane meble. To jest teraz modne, inną rzeczą jest to, że często te elementy wnętrza (takie jak fałszywie belek), które można znaleźć na wolnym rynku, wykonane są z tworzywa sztucznego i tylko naśladować drewna. Tutaj wszystko jest prawdziwe. Większość z ławki lub stołu muszą poruszać się razem. Na stole Alexander dostrzegłem tutaj jest projekt projekt ...
&hellip-A ma kilka elementów w sklepie.
Widząc moje zainteresowanie takimi produktami, Aleksander zaproponował przejażdżkę do pobliskiego ulicy pokazać gotowego wnętrza, w którym budynek on i jego dzieci wzięło bezpośredni udział. Fotografowanie w sobotę w nocy ja nie odważył się barem piwnym, ale fasada pęknięty. Moim zdaniem, bardzo fajne. Zwłaszcza w porównaniu do innych instytucji wojewódzkich i sklepów ozdobione siding i krzykliwych szyldów.
Co więcej mogę powiedzieć na zakończenie&hellip- To jest zachęcające, że w czasie, gdy Samowary robią w Syrii i rosyjskich łaźni miotły do zbiorów w Chinach (widział - sramotischa!), gdzie indziej są prawdziwymi mistrzami tworzenia wysokiej jakości naturalnych rzeczy. Ponadto, chciałem zrobić serię postów na temat tradycyjnego rzemiosła. I wybitnie Aleksander zgodził się na spotkanie i miałem okazję porozmawiać o jego działalności do swoich czytelników.
- Podajniki wymagania dla kóz, ich produkcja niezależna
- Zniszczony arktyczny
- Home wędzarnia
- Olej rybny. Historia powstania i użytkowania
- Dąb Flea - mikroskopijne chrząszcz liści
- Wędzarnia własne ręce
- Uprawa ogórków w workach
- Sadzenia i uprawy ogórków w beczce
- Uprawy ogórka w beczce
- Uprawiamy nowy sposób: ogórek w beczce
- Biznes w drewnie
- Rzeczywistym nierealne rzeźby Jamie łososia
- Technologia pikle
- Górskie lasy wziąć wodę z powietrza
- Przepisy kiszenia ogórków, ogórki marynowane jako?
- Jak rosną zdrowe uprawy ogórków
- Naukowcy przebadali Czarnobylu drzew mutantów, zmiana koloru i kształtu
- Niezwykła historia ludzkości, zwierząt
- Najlepsze przepisy na wytrawiania arbuza
- Ciekawe fakty z historii nożyczkami
- Toksyczny Dolina Bullitt County