GuruAnimale.com

Niesamowite 3D-animacja gromada gwiazd

Fiński fotograf Jukka-Pekka Metsyavaynio nie będzie miał nic przeciwko, gdybyśmy mu mag zadzwonić. Wystarczy spojrzeć na ten niesamowity animacji 3D rozrzucone gromadę gwiazd Melotte 15 w mgławicy serce (IC 1805)!
Miał parał parami stereo i anaglyph, ale jest to coś absolutnie niesamowite!

„W moich eksperymentach 3D łączy w sobie naukę i kreatywność - mówi notatki bohatera. - Po pierwsze, zbierać informacje o odległości i innych informacji, a następnie przystąpić do 3D nawrócenia. Co do zasady, obraz ma znane gwiazdy, które można umieścić na odpowiednich miejscach. Jeśli wiem, odległość do mgławicy, mogę ustawić odległość do gwiazd, tak że przód i tył obiektu poprawi numer. "

Jeśli odległość nie jest znana, Pan Metsyavaynio cieszy się „złota” reguła: jaśniejsze gwiazdy, więc jest bliżej. Jeśli chodzi o formacje gazu kurzu, a następnie dokonać ich trójwymiarowe mogą być na podstawie prostej obserwacji. Na przykład, ciemna mgławica powinien być umieszczony przed emisją.

„Wiele regionów powstawania gwiazd są praktycznie jedna i ta sama struktura - nadal dzielić tajemnice fotografa. - Na tym zdjęciu widzimy grupę nowonarodzonych gwiazd, które tworzą otwartą klastra w mgławicy. Ich gwiazda wiatr wieje od gazu i tworzenie przypominający kolumnę, należy wskazać źródło gwiezdnego wiatru. "

„Jak dokładny model to zależy od tego, ile wiedziałem, i zastanawiał się, jak wiele - powiedział Pan Metsyavaynio. - A powód, dlaczego to robię, jest to, że po prostu chcę pokazać, że przestrzeń - to nie jest płaski obraz, a obiekty trójwymiarowe w przestrzeni trójwymiarowej. Drugim powodem jest to, że mogę to zrobić. "

Obrazy uzyskane z czterdzieści pięć zdjęć opóźnione 1200 każda (w sumie 15 dni).

Jednak aby cieszyć się tą pracę pana Metsyavaynio, trzeba użyć specjalnych okularów:

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne
Uciekające przed przegrzaniem starfish wyrzucić promienieUciekające przed przegrzaniem starfish wyrzucić promienie
Jakie sekrety ukrywa Orion Nebula?Jakie sekrety ukrywa Orion Nebula?
Zwierzęta gwiazdyZwierzęta gwiazdy
Niewiarygodny wszechświatNiewiarygodny wszechświat
Deep space, strzał przez teleskop Hubble'aDeep space, strzał przez teleskop Hubble'a
Większość astronomiczne zdjęcia 2015Większość astronomiczne zdjęcia 2015
National Geographic wybrała najlepsze zdjęcia przestrzeni roku wychodzącejNational Geographic wybrała najlepsze zdjęcia przestrzeni roku wychodzącej
Dziki gwiazdy HollywoodDziki gwiazdy Hollywood
Na wizytę do kozła Timur Amur tygrysy przyjdzie do dzieci z Nowej RosjiNa wizytę do kozła Timur Amur tygrysy przyjdzie do dzieci z Nowej Rosji
Kiedy tworzą pierwsze galaktyki?Kiedy tworzą pierwsze galaktyki?
» » Niesamowite 3D-animacja gromada gwiazd
© 2022 GuruAnimale.com