Smutna opowieść o Laura makabresku
Laura Makabresku (Laura Makabresku) - 25-letni polski fotograf, który tworzy zarówno bardzo piękne i smutne zdjęcia, mówiąc prawdziwy Opowieści o miłości, seksie i lasu. Etoday mówił dzieciństwa, literatura, martwe króliki i plany na przyszłość.
-Laura, pamiętasz jak zostać zaangażowany w zdjęcie?
Wszystko zaczęło się w liceum, około 8 lat temu. Potem napisał wiele wierszy. Ale słowa były trudne do istoty mojej wyobraźni. I nie mógł przez długi czas, aby myśleć o czymś do wyrażania swoich myśli i uczuć, podczas gdy mój chłopak dał mi aparat. Pamiętam pierwsze zdjęcie zrobiłem, to jego portret. Pamiętam nasz pierwszy spacer po ogrodzie cmentarza, to był czas, kiedy chciałem uchwycić każdą chwilę byliśmy razem - aby zrobić coś intymnego, jak pamiętnik dziewczyny. Dziś, gdy patrzę na te zdjęcia, czuję zapach jabłek. Wszystko jest tak jasne i oczywiste, jak w powieści Prousta.
-Kraków - Twoje miasto? Chcesz w nim żyć?
Dorastałem w małym miasteczku - Brzesko. I przeniósł się do Krakowa około 6 lat temu, gdy przyznał się do uniwersytetu. Początkowo miasto było magiczne, ale dla mnie, niestety, czasu minęło, a teraz raczej żyć w świecie samotności. Dlatego chciałabym, aby znaleźć się w swoim dzieciństwie, kiedy mieszkałem we wsi w lecie. Mam nadzieję, że wkrótce możemy przenieść tutaj, gdzieś bliżej lasów, jezior i gór, w pobliżu miejsca, gdzie rodzą się baśnie. Możemy nawet wyjechać za granicę. Polska wciąż ma dużo ludzi, którzy są daleko od sztuki, a przede wszystkim ze zdjęć, które tworzę. Lubię Islandię, ale prawdopodobnie ze względu na pracę, będziemy myśleć o Londynie.
- Napisałeś na Facebooku, że wyjeżdża na dwa lata w Hiszpanii. Proszę nam powiedzieć, jakiego rodzaju dotacji, a co zrobisz w Hiszpanii.
Tak, niedawno pisał o nim, ale nasze plany zmieniły. Mój facet był w stanie uzyskać dwuletnie stypendium do Hiszpanii do pracy w CIMNE i przygotowuje pracę doktorską, a następnie kolejny rok w Austrii. Niestety, jakiś miesiąc temu, doznał Kardiochirurgii, więc nie pójść. Ale nie byłem zdenerwowany z tego powodu, ponieważ Hiszpania - bardzo ciepły i słoneczny kraj, a ja, jak już powiedziałem, myślę, że bardziej deszczowe i zimne klimaty, które przyciąga moją wyobraźnię. Dlatego - Islandia lub Wielkiej Brytanii. Jednak jestem trochę przestraszony. Zazwyczaj rzadko wychodzi z domu, tak że taki wyjazd - wspaniała przygoda dla mnie.
- Kochasz czytać. Jaki rodzaj książek lubisz?
-Tak, uwielbiam czytać. Podziwiam wielu pisarzy i poetów. Oto tylko niektóre z listy: Virginia Woolf, Sylvia Plath, Anne Sexton, Charles Bukowski, Henry Miller, Milana Kundery Vladimira Nabokova, Kafka, Bruno Schulz, Federico Garcia Lorca, Julio Cortazar, Jerzy Kosiński Rafał Voyachek, Emil Cioran i wiele innych.
-Co zazwyczaj inspiruje?
Zawsze mówię, że są trzy rzeczy, które mnie inspirują, zmysłowość, ciemność i śmierć. Ból jest częścią. Wszystko jest połączone ze sobą nierozerwalnie. Może dlatego niektóre z moich zdjęć może wydawać się rozsądne, i może szkodzić ten sam czas. Być może konieczne jest, aby mówić o nich wrażliwe, zmysłowy? I również został zainspirowany przez las i samotności. Jak również własnej przeszłości, zwłaszcza wspomnienia z dzieciństwa, które są bardzo silne. Często opowiadają w moich fotografiach, które naprawdę się do mnie, gdy byłem nastolatkiem, młoda dziewczyna, albo później, gdy byłem starszy i zaczął żyć namiętności i uczucia.
- Dlaczego często na zdjęciach są martwe zwierzęta i ptaki? Skąd je wziąć?
Kiedy byłem mały, mój dziadek zadbał domu starego człowieka, który był myśliwym. Miał dużo wypchanych zwierząt we wszystkich pokojach. Dziadek pozwolił mi grać tam przez cały czas, co ja. Czułem się bardzo silną więź z tymi zwierzętami. Wydawało mi się, że dostać się do snu świecie. Dziś te zwierzęta są tutaj ze mną. Są coraz bardziej. W ich otoczeniu, czuję się bezpiecznie.
Śmierć jest bliżej ciebie we wsi. Wydaje się, że są bardziej "normalny"Czy coś. Dziadkowie nie wahał się zabić i wypatroszyć królika w moich oczach. Często dziadek dał mi długi kij, że ja zabiłem królika, musiałem celować w głowę, plecy, między uszami. Po tym, zanim królik zaczął gotować, mogę grać z nim w ogrodzie. Nie czułem żadnego strachu. A teraz czuję się ciekawość i niepokój dzieci. Króliki przypominają mi moje dzieciństwo.
- I w jaki sposób wybrać model?
Często mój model - to ja i mój chłopak. Unikam fotografowania innych ludzi, bo nie należą one do świata wyobraźni i wspomnień. Są - obcy. Takie obrazy byłoby kłamstwem. Zrobiłem kilka moda serii, ale nie czują się komfortowo. Wolałbym opowiadają swoje własne historie.
- Używasz żadnych filtrów są przetwarzane zdjęcie?
-Nie, nie używam takich rzeczy. Nie jestem ekspertem w dziedzinie techniki fotograficznej. I - intuicyjny fotografem.
- Jaki jest twój aparat?
Mam dużo starych aparatów. Nie mogę sobie pozwolić na drogie, więc zazwyczaj użyć „Zenith”.
<
- To jest - prawda jest taka, że zdjęcia wydrukowane we włoskim Vogue?
Nie tak, moje zdjęcie było po prostu „zdjęcie dnia” na swojej stronie internetowej. A co do wersji papierowej, ja nic nie wiem.
Wideo: Laura Makabresku i jego zwierzęta
-Ile pokazy miałeś?
My najbardziej szanowany wystawa była w tym roku w dziale wystawy „Kraków fotomesyatse” Kraków. To bardzo prestiżowe, bo około 600 fotografów wysłał swój portfel, a tylko 10 z nich brało udział. To doświadczenie nauczyło mnie wiele (podziękowania dla moich przełożonych). Były też inne eksponaty, około pięciu. Tylko czasami, to było tak małe, że wystawa została pokazana, na przykład, tylko jedno zdjęcie. Być może, w Londynie, byłoby łatwiej coś takiego zorganizować? Mam nadzieję, że będzie.
-Książka - to jest self-publishing?
Moja książka została opublikowana w ramach „Krakowskiej Fotomesyatsa”. Wybrali dwóch autorów do publikowania książek w limitowanej edycji. O ile wiem, te wersje są teraz całkowicie wyprzedane, i jestem bardzo zadowolony, że tak wiele osób chce je mieć w swojej kolekcji. To znaczy dla mnie bardzo wiele.
-Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce?
Widziałem nie tyle dlatego, że (jeszcze) boi się podróżować. Ale ja naprawdę lubię górach - Tatrach i Bieszczadach. Chciałbym również, aby zobaczyć morze, którego nigdy nie widział.
-Czym jest piękno, jak myślisz?
Beauty - to jest coś, co jest źródłem inspiracji, które mogą powodować nastroju, dla których tęsknimy.
-Czy to możliwe, aby przekazać miłość za pomocą fotografii?
Próbuję.
- Czy masz kolejne plany twórcze?
Jestem teraz zajęty stworzenie krótkiego filmu, na którym praca została przerwana z powodu operacji, które wymieniłem. Ponadto, mam wiele historii w głowie, że powinien powiedzieć. dlatego&hellip, mam jeszcze zamiar powiedzieć swoje historie. Tylko ostrzegam cię, że będą one bardziej smutne, że rośnie we mnie jak potężne drzewo.
Więcej zdjęć:
https://lauramakabresku.tumblr.com/
https://lauramakabresku.blogspot.com/
- Zakazy i koty
- Brytyjski udał się do Korei Południowej, aby sklonować martwego psa
- Polatucha zaatakował fotografa, który próbował zrobić jej zdjęcie
- Zdjęcie pamiętnik: Wietnam - mozaika kontrastów
- Dwa grzechotniki tańczył taniec wojenny przed kamerą
- Koty nie mogą wylądować na nogach w stanie nieważkości
- W Czerkasach właściciel owczarka niemieckiego znalazła alternatywę dla codziennej Psami na ulicy
- Na spacer z drapieżnika
- Status społeczny jest bardzo ważne dla zdrowia
- Pop-eyed cat nazwie Matilda stał się gwiazdą w Instagram
- W Antarktyce oczekuje inwazję żarłoczne biernatek
- Kot o imieniu Willow przez 5 lat, aby dostać się z Nowego Jorku do Kolorado
- Machu Picchu zostało sfotografowane z niespotykaną rozdzielczość
- Fotograf zanurzył się w Amazonii, aby zrobić zdjęcie anakondy 8-metrowym
- Ofiary zanieczyszczenia: microplastics wykryto w tysiącach głębinowych stworzeń
- Gwiazda Broadway
- 16-Letni blondynka na iq przewyższał wielu znanych naukowców
- Pigmej koza nazwie Benjamin stał się gwiazdą YouTube
- Krajobrazy miejskie opowieść Kijów
- Delfiny próbują wynaleźć język międzygatunkowych
- Dog-fotograf robi zdjęcia, gdy coś wielkiego niepokoju dla niej