GuruAnimale.com

Jako Radzieckiego polarnik sam przeprowadzić operację - usunąłem mój załącznik

Dawno temu chirurg Leonid Rogozow.

Służył w wojsku, ukończył Leningradzkim Instytucie Medycznym, a w 1960 roku udał się na Antarktydę jako lekarz 6 Radzieckiego antarktycznej wyprawy.

To właśnie tam, w Antarktyce, sześć miesięcy później, było to wydarzenie, które wyrobił Rogozova znany na całym świecie.

Ten sam lekarz miał operację wyrostka robaczkowego - zdjąłem dodatek.

Jest to pierwsza tego typu operacja w historii świata

Niespodziewany atak

18 lutego 1961 w Oaza Schirmachera otwarto nową radziecką stację Antarctic Novolazarevskaya. Wśród uczestników była pierwsza zima i lekarz Leonid Rogozow.

Ale w kwietniu 1961 roku został poważnie chory. W pierwszym filcem osłabienia i zmęczenia, a następnie - ostry ból, wlewa się po prawej stronie brzucha.

"Ponieważ był chirurgiem, to nie było trudne do zdiagnozowania wyrostka robaczkowego u - mówi jego syn, Władysław. - Była to operacja, którą przedtem wiele razy, a na całym świecie tego rodzaju interwencji chirurgicznej dawna powszechne. Ale był daleko od cywilizacji, w środku pustyni polarnej",

Pod koniec kwietnia okazało się, że pomoc nigdzie czekać. Podróż z ZSRR na Antarktydę trwało 36 dni na morzu, a lot nie było możliwe ze względu na silne wiatry.

"Znalazł się w sytuacji wyboru między życiem a śmiercią - mówi Vladislav. - On nigdzie nie czekać na pomoc. I mógł podjąć próbę działać sam",

Wybór nie był łatwy. Rogozov wiedział, że dodatek może wybuchnąć w czasie operacji i zapalenie otrzewnej go zabić. Ale jego stan się pogorszył, ból zintensyfikowane.

"Musiał otworzyć jamę brzuszną, a następnie wyciągnąć jelit. Nie wiedział, czy jest możliwe, aby to zrobić, co do zasady,"- mówi Vladislav.

Zarządzanie stacji polarnej musiał prosić o zezwolenie na prowadzenie działalności w Moskwie - jeśli Rogozova próba nie powiodła się, radziecki Program Antarktyki byłaby spowita notorycznie.
unikalna operacja

Rogozov zdecydował: lepiej działać niż czekać na własnej śmierci z powodu zapalenia otrzewnej.

"Nie spałem, że ostatniej nocy. Boli piekielnie. - Rogozov napisał w swoim dzienniku. - Jest prawie niemożliwe ... ale nie mogę po prostu zrezygnować i dać w ..."

Lekarz opracował szczegółowy plan działań. Dwóch asystentów, jego koledzy-odkrywcy miały zastosowanie narzędzia do bezpośredniego światła z lampy i zachować lustro.

"On bardzo uważnie myśli wszystko, nawet polecił im, co zrobić, gdy on traci przytomność - jak zastrzyk adrenaliny i reanimacji"- mówi syn Leonid.

W sprawie ogólnych znieczulenia to jest, oczywiście, nie iść. Dr Rogozov mógł zastosować znieczulenie miejscowe, aby nacięcie brzucha, ale dalsza praca będzie odbywać się "zysk"Do głowy chirurga pozostał jasny.

"Moje biedne asystentów! W ostatniej chwili spojrzałem na nich, oni stali w białych szatach i sami byli bielszy niż biały. Byłem też przestraszony. Ale potem wziął igłę z novotel i zrealizował swój pierwszy zastrzyk. Jakoś automatycznie przełącza się na tryb pracy, i od tego momentu nie miałem nic innego zawiadomienia"- napisał później Leonid Rogozow.

Rogozov pracował na wyczucie, bez rękawiczek. Osiągnięcie dodatek, to jest zrozumiałe, że proces ten może w każdej chwili wybuchnąć.

Operacja trwała prawie dwie godziny w nocy z 30 kwietnia na 1 maja 1961 r.

Rogozov odzyskuje w ciągu dwóch tygodni.
Rogozov i Gagarin

Na rekonwalescencji po zabiegu trwało dwa tygodnie Leonid Rogozova

Ta historia nie jest tak łatwe do wykonania. Pogorszyła się przez stację meteorologiczną, ogromna ilość lodu na morzu oznaczało, że statek, który miał wziąć uczestników wyprawy w kwietniu 1962, nie będzie w stanie dotrzeć do nich i będą musieli spędzić kolejne lata na stacji.

Ale do łagodzenia wszystko polarny im poleciał samolotów. "Zostali ewakuowani samolotów jednosilnikowych. Jeden z nich wpadł do morza"- mówi Vladislav.

Jego ojciec Leonid Rogozow wrócił do bohatera Związku Radzieckiego, jego nazwisko stało się znane na całym świecie.

I tylko 18 dni przed tym legendarnego wyrostka pierwszym człowiekiem w kosmosie był radziecki kosmonauta Jurij Gagarin.

"Porównując je, ponieważ obaj byli 27 lat, obaj z rodzinami pracę i obaj zrobili coś, co nie istniało wcześniej w historii ludzkości"- mówi syn Leonid Rogozova.

W 1961 Rogozov chirurg został odznaczony Orderem Czerwonego Sztandaru Pracy.

Operacja Leonid Rogozova inspirowane Władimir Wysocki, w 1963 roku, napisał piosenkę, w której, w szczególności, były słowa:

Gdy jesteś w wannie z płytek

Umyć, namoczyć, ciepły -

Wyszedł na mrozie się skalpelem

Tam rzeźbi dodatek.

Więcej Doktor nigdy nie było na północy. Uczestniczących w studia, obronił pracę, pracował jako chirurg w różnych szpitalach Leningrad, przez 14 lat kierował działem chirurgii limfoabdominalnogo Gruźlica Research Institute fiziopulmonologii.

Dr Leonid Rogozow zmarł w 2000 roku.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne
Ludzki PinwormLudzki Pinworm
Tajne „Rosyjski rękopisy” Konrad LorenzTajne „Rosyjski rękopisy” Konrad Lorenz
Rosja jest gotowa do inwazji na tajemniczą antarktycznego jezioraRosja jest gotowa do inwazji na tajemniczą antarktycznego jeziora
Zmarł najwyższy wśród osób żyjących w naszych czasach na ziemiZmarł najwyższy wśród osób żyjących w naszych czasach na ziemi
Harvey kotek uczy się chodzić, pomimo wrodzonej wady przednich łapachHarvey kotek uczy się chodzić, pomimo wrodzonej wady przednich łapach
Nowy gatunek dinozaura, który okazał się być „super-sniffer”Nowy gatunek dinozaura, który okazał się być „super-sniffer”
Dziedzic klanu Rockefeller zjedzony przez kanibaliDziedzic klanu Rockefeller zjedzony przez kanibali
Weterynarze pierwszy na świecie przeprowadził operację kręgosłupa na niedźwiedzieWeterynarze pierwszy na świecie przeprowadził operację kręgosłupa na niedźwiedzie
Lekarz w reanimacji uratował kota, dzięki czemu jej masaż sercaLekarz w reanimacji uratował kota, dzięki czemu jej masaż serca
Antarctic badacz oskarżony Pingwiny Adeli w skłonności do zakłóceńAntarctic badacz oskarżony Pingwiny Adeli w skłonności do zakłóceń
» » Jako Radzieckiego polarnik sam przeprowadzić operację - usunąłem mój załącznik
© 2022 GuruAnimale.com