GuruAnimale.com

Kasli rzeźby żelaza

Wideo: Magia żelaza: Kasli

Raz, idąc wzdłuż Stary Arbat, wędrowałem do jednej z cichych uliczek w pobliżu Teatru Wachtangowa. Zwrócono uwagę na znak małego sklepu. Nie bez ciekawości, wspiąłem się po schodach i ... uderzył w muzeum. Było to muzeum czarnego rzeźby. Eleganckie i jednocześnie uroczyste figury i figurki, ozdoby rygorystyczne, fascynujący i głęboki kolor - Kasli odlewy żeliwne. Psy myśliwskie, zwierzęta, ptaki, postacie bajkowe, wzór kraty, kominki - wszystkie produkowane w zakładzie wytapiania żelaza, stali i żelaza, która stała się więcej niż sto lat temu, symbol artystycznej handlu żelaza. 

Ta nazwa - Kasli - pamiętał z dzieciństwa. Na bliskich przyjaciół moich rodziców miałem trójkę dzieci, o naszym wieku z bratem. Oczywiście, byliśmy często z dala od siebie. Szczególnie podobał gostevat znajomi rodziców. Tam, w starym mieszkaniu, skulony wiele osobliwości, przyciąga Binder „Niva” czasopismo, grube tomy z pozłacanymi wiązań, które opowiada o życiu zwierząt, geografii kontynentów. Wspięliśmy się na skórzanej kanapie i długim kciukiem poprzez książki. Kanapa, która miała wiele lat. Te, gdy pokazują filmy lub programy telewizyjne o przeszłości życia mogą czasami być widoczne na ekranie telewizora. Tylna półka ich zakończona, co stawia wazonów, małe rzeźby. Na tej kanapie miejsca na półce w wielkim wskaźnika. Został skierowany do przodu. Czuł zapach ptaka i właśnie czeka na drużyny gospodarza zniesienia ptactwa skrzydła. Potem, oczywiście, bardziej zainteresowani na zdjęciach w książkach niż mrożonego pasji seter. Ale każdy zauważy babcia obchodziło, czy mamy do psot, nie zaczynaj czy skakać na kanapie i nie przewrócić jeśli faworyta jej zmarłego ojca. Surowo powtórzyła się nam, że to nie jest tylko dla psów i żeliwne odlewy Kasli że żelazo jest bardzo nietrwały. Jeśli koncepcja żelaza mieliśmy już słowo „cast” był czymś nieznanym. W każdym razie, po zwykłej notacji, że zeskoczył z kanapy i iść na spacer. Nawiasem mówiąc, niedawno zapytałem mojego przyjaciela z dzieciństwa, który mieszka tam nadal wskaźnik. Żyje, żyje, powiedział, ale, niestety, ogon urwał. Nadal kruche żeliwo. 

rzeźbiarski kompozycja „Konie w środowisku naturalnym.” Autor PK Klodt

Znacznie później dowiedziałem się, że Kasli znajduje się w południowym Uralu. To właśnie w tej miejscowości w 1747 roku nie było rosyjskiego produkcja artystyczny - Kasli odlewy żeliwne. Tuła kupiec Ya Korobkov założył hutę i odlewnię żelaza, a w 1752 roku kupiony przez właścicieli kopalń Demidov. Wtedy pan stał kupiec L. Rastorguev. 

I to, co zostało zgłoszone fabrykę Kasli w Słownik encyklopedyczny Brockhausa i Efrona (1891):”... i żelaza wytapiania dzielnica żelaza Jekaterynburg prowincji Perm (obecnie regionie Czelabińsk - TS), 110 mil od miasta powiatowego, z Kasli jeziora ... około 10 tysięcy osób ... teraz własności Rastorguyeva spadkobierców. Aż do 1770 roślina przetopione i miedzi, a następnie odsączyć. W 1892 roku, w fabryce Kasli zostało zajęte przez 3,150 pracowników. Spośród 728,978 ton rudy, żużla i innych okruchów wylano przetapianych :. domeny 428,069 funtów kopuły (w produkcie) - 180 573 pud, przygotowane żelazo - unbribable grup zaszeregowania 190937 PUD kupny grup zaszeregowania 1952 PUD, produktów .. 2228 pud.”.

Kałamarz „Psy z przodu.” Autor PV Seregin

Wideo: Kasli muzeum sztuki odlewniczej

Jak widać, od strony artystycznej zakładu - ani słowa. Ale jesteśmy, jeśli chodzi o zamek, w pierwszej kolejności pamiętać rzeźby wykonane z żeliwa, tzw rzeczy fotel. I zaczął ze sztuką odlewania płyt na podłodze, a stało się to na samym początku XVIII wieku. Wiele zleceń i produkcja rusztów żeliwnych, nagrobki. Może miałem okazję w czasie, aby zobaczyć i dotknąć jednego z tych produktów. W swoich studenckich lat ktoś z kolegów powiedział kiedyś, że Mały Vyazemy odrestaurowany kościół, który prowadził mały Puszkina. „Zmień wszystko - i stracimy okazję poczuć obecność poety” - gorące koleżanki. Decyzja zapadła natychmiast: wsiąść do pociągu i pojechać do małego Vyazemy. Kościół wygląd architektoniczny nie jest pod wrażeniem. Ale wejście jest pamiętany na zawsze. Przed drzwiami po prostu zmienił podłogi - Płyty żeliwne już usunięte z „ich” znanych miejsc, i byli trochę na boku. Mamy pogłaskała zimne Uzoroche, pamiętając, mieliśmy nadzieję, ciepłe nóżki przyszłego geniusza. Jeden z pracowników spojrzał na nas obojętnie powiedział, że te płyty w tym czasie przyniósł do Uralu. Może zrobili to do zamku? 

Zakład w pierwszej połowie XVIII już znał nie tylko w Rosji, ale także w Europie. Stało się to z powodu budowy nowej stolicy nad Newą. Dla parki i liczne mosty potrzebne ogrodzenia żelazne, światła, na osiedlach - Meble ogrodowe dla domów bogatych - kominki, żyrandole, różne naczynia, tzw opoychataya potraw. Ona jest popyt nie tylko w stolicach. Pamiętam uroczy dom na cichej ulicy w Tambov. Kilka lat temu, miejscowy myśliwy zaproszony valdshnepinye vysypki. Był już w wieku, mieszkał z żoną w domu sięga do dziadka. Ponieważ dzieci z tej zjednoczonej para od dawna uprawia się i opuścił dom, są szczęśliwi, aby otrzymać gości. Gospodyni powiedziała mi o swoim życiu i czasach, pamiętając o przeszłości. Ten dom, w którym przyszła, trzymane polowania tradycji. Teść trzymane psy i wskazówek oraz, oczywiście, dużo czasu spędzonego na polowanie, prawie zawsze wracał z łupem. Teściowa nauczył ją gotować grę. Hare musiał pokutować w puli specjalnego dla drobiu przeznaczonego własne naczynia żeliwnego. matka męża, który z kolei nauczył jej teściowa, do ścisłego przestrzegania zasad i żądać tego samego od panny młodej. „Żeliwo - jest pamięć musi zapachy, - wyjaśnił mi żona myśliwego. - A starszy pan, tym lepiej ona przygotowuje, a poza tym mój mąż kupił dziadek nie byle jakie naczynia i Kaslinsky ceniła najbardziej. I nadal go używać. " Niestety, nie było udane polowanie, więc złapać valdshnepinogo zapachy emitowane przez gorące żelazo, nie udało się. 

Rzeźba „Dog -poynter z przodu.” NI Autor Liberia

Ale wracając do Uralu połowie XIX wieku. Funkcja Kasli żelaza była duża zawartość krzemu, który pozwala na wykonanie odlewu konkretnego rozdrobnienia. Okoliczność ta nie może prowadzić do powstania odlewu artystycznego. Wymagane tylko wielki odlew umiejętności i tłoczenie. I tu nie sposób nie wspomnieć z wdzięcznością rzeźbiarza MD Kanayeva. Przybył na zamku w 1876 roku przyjął ofertę zostania fabryka rzeźbiarz. Zacząłem się z faktem, że zorganizowana w szkole fabrycznej że nauczył rzeźbienie i kształtowanie. Zlatoust zaproszony bicia panom. W tym przedsięwzięciu wspierał Kanayeva młody rzeźbiarz NR Bach, który przybył wkrótce po otwarciu szkoły. Z tego okresu zaczyna się rozkwit Kasli sztuki odlewu. I do dziś podziwiam prace prowadzone w tym i późniejszych okresach. Bach był lubiący natury i jej mieszkańców. Zwierzęta i ptaki „wynajętych przez nich żelaza” - jest stworzenie malarza zwierząt. 

Zasługa tych entuzjastów trzeba uznać zaangażowanie uznanych rzeźbiarzy Time - P. Klodt, Lansere A. Aubert, N. Liberiha. Znany na całym świecie konie na moście Anichkov w Petersburgu, wyrzeźbione w brązie Klodt, ale ich żelaza wcielenie. Eksperci twierdzą, że mistrz nieco zmodyfikował swoją oryginalną stworzenie, czyniąc go bardziej wyraziste ludzkiej walki i dumnego zwierzęcia. Nie wiem co jest bardziej doskonały. Mam wrażenie, że wszystkie opcje są w porządku. „Żeliwo” Klodt a dziś jest w naszym mieszkaniu. To była tradycja dla jubileuszy dać odlewnictwo Kaslin. Więc przyszedł fragment domu Anichkov Bridge. Podziwiam ich do tej pory. Jednak szczególny zachwyt we mnie jako miłośnika polowań z gundog powodować obraz psów myśliwskich. Wskaźnik, wskaźnik i Setter w stojaku na kuropatwy, setter setter leżącego na potyazhke ... Chylę N. Liberiha do tej pracy. Wskaźnik na długo poszedł dzieciństwa wykonane w jego odlewie. I w jednym z towarzystw łowieckich widziałem rzeźbę tej wielkości ostrovnika absolutnie wspaniałe - dziecka rocking konia. Ale szczególnie podziwia leżący setter. Noble zwierząt położył głowę na łapach i mądry i smutne patrząc gdzieś w dal. Wspomina ostatnie polowanie? Marzy o nadchodzącym sezonie? Wyraziście w tej rzeźby wszystkich: głowa, inteligentne oczy, zmęczone nogi, grube psovina - każda nić wełny jakby malowane. Patrzę z zamrożonych seter na własną rękę, dzienny, leżące obok siebie, u podnóża góry, w tym samym miejscu - i, szczerze mówiąc, nie wiem, który z nich jest lepszy, bliższy sercu, bardziej realne.

Ten sam malarz rzeźbiarz-zwierzę bardzo realistyczny żelazo zawarte w jego idei gier zwierząt - niedźwiedzie, dziki. Myślę, że nie będzie w błędzie, jeśli powiem, że najlepszą nagrodą dla wszystkich-hodowcy myśliwi są te odlewy Kasli rzemieślnik. 

Rzeźba „Mountain owiec”. Autor AI Prosvirnin

Utalentowany uczeń Liberiha zasłynął rzeźbiarz Lansere. W swoich pracach, większa moc ekspresji. Szczególnie podobały nich konie. Z żelaza udało mu się przekazać swój ruch, pasję, niekontrolowany temperament.

Na rzemieślników artystycznych odlewów od Uralu po całym świecie rozpoczęła się w 1900 roku. Kasli pawilon cast iron (architekt Baumgarten EE) został stworzony na Światowej Wystawie Sztuki Użytkowej, który odbył się w Paryżu. Więcej niż dwa lata „rzeźbione” Ural opanować tę wspaniały pałac. Ażurowe płaskorzeźby ścienne z obrazami niewidzialnych ptaków, dziwnych wzorów, smoki, żaglówki - Bizancjum i Starożytnego Rus' przyszedł razem, odsłaniając cały cud żelaza. Unikalny budynek, arcydzieło sztuki odlewniczej wystawie otrzymał najwyższą nagrodę - Grand Prix.

Wideo: Ciężka spuścizna. Radziecko-era żeliwo jest wystawiony w muzeum

Zdarzenia początku XX wieku - pierwsza wojna światowa, rewolucja - start utknęły artystyczną fabryki Kasli. Ale później - choć nie w takim stopniu i blasku - mała rzeźba znów stał produkty słynnego zamku. Było Mistress of Copper Mountain i Danila-master, paramilitarnej myśliwy z psem pistoletu. My nadal produkować bardzo ładne żeliwa i żelazka do prasowania, utyatnitsu, gusyatnitsy, drzwi pieca z ornamentami i inne przedmioty codziennego użytku. Innym znanym modą odlew Kasli sztuki, a następnie restrukturyzacja oparła lat od upadku wszystkiego i wszystkich. 

Ale piękno nie może zniknąć bez śladu, nie powinno. Będzie nowy Lancer, Liberiha, zakończy się niepowodzeniem, a unikalna sztuka sztuki odlewania żeliwa odradza się jak feniks, bo nie za nic, że nie jest to tylko obraz wyświetlany na Kasli rzucić ozdoby z żeliwa szarego.

Wideo: Istoriya.Vesch: świecznik i wazon

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne
Rzeźby z cegiełRzeźby z cegieł
Tajemnice starożytnego kolumnie żelaza w DelhiTajemnice starożytnego kolumnie żelaza w Delhi
Niesamowite rzeźby z papieru Calvin NichollsNiesamowite rzeźby z papieru Calvin Nicholls
Niezwykłe rzeźby z dyni z villafeyna stoczni (ray Villafane)Niezwykłe rzeźby z dyni z villafeyna stoczni (ray Villafane)
Ślimak z umywalką żelazaŚlimak z umywalką żelaza
Podwodny Park Rzeźby Jason TaylorPodwodny Park Rzeźby Jason Taylor
Kryla antarktycznego stymuluje wzrost fitoplanktonuKryla antarktycznego stymuluje wzrost fitoplanktonu
`` Dr smert`` i jego rzeźby zwierząt`` Dr smert`` i jego rzeźby zwierząt
Rzeźby wykonane z papieru przez artystę diana Beltran HerreraRzeźby wykonane z papieru przez artystę diana Beltran Herrera
Rzeźby z balonów Masayoshi MatsumotoRzeźby z balonów Masayoshi Matsumoto
» » Kasli rzeźby żelaza
© 2022 GuruAnimale.com