Jak robić zdjęcia makro
Film: Jak osiągnąć super makro na każdym telefonie
W tej galerii będzie można zobaczyć, jak zrobić doskonałe zdjęcia makro, i nauczyć się przydatnych wskazówek, w jaki sposób obrócić obiekt fotografowania z bliskiej odległości w realnym sztuki makrofotografii.
Wideo: Makrofoto- jak zrobić krople rosy, gdy nie są? Fotopohod # 1
samotna pszczoła (Photo by John Kimbler, My Shot)
Tutaj zastosowanie obiektywu makro i podwójnej lampy błyskowej makro pomogły podkreślić zawiłe szczegóły cielę pszczelich i płatków kwiatowych.
Wskazówki dotyczące fotografowania:
Zbliżenie - zdjęcie z dużym powiększeniem. Ponadto, wraz ze wzrostem obiektu na gotowym zdjęciu, powiedzmy, pół prawdziwej wielkości do 5-krotnym powiększeniu, dostaniesz zbliżeniem.
Biedronka na rumianek. (Fot Yoann Ducamp, My Shot)
Zazwyczaj dla znaczna część całego obrazu była w centrum uwagi, konieczne jest pokrycie przysłony do wartości nie większej f / 16. Jednak w makro trudno jest znaleźć obiekt znajdujący się na tej samej płaszczyźnie. Musisz zdecydować, jaka część obiektu wybraniu wyraźny nacisk.
Nasiona mniszka lekarskiego. (Photo Michele Sutton, My Shot)
Te nasiona mniszka lekarskiego z spadochrony pływające w dół z głowicy kwiatu. Raz spędziłem całą noc, zabawy w różnych sposobów fotografowania dandelions. Wiatr delikatnie oskubane nasiona z kwiatów, a na koniec, mam obraz, który bardzo lubiłem. Lokalizacja obiektów i oświetlenia są wybierane przez naturę.
Pobaw się z wartością przysłony przez zwiększanie i zmniejszanie jej wartość, aby zwiększyć lub zmniejszyć liczbę odrębnych obiektów w centrum uwagi - uczyni to piękny obraz artystyczny.
Miniaturowe modele samochodów. (Photo by Peter Martin, My Shot)
Małe modele samochodów na gumowej piłki.
Makro nieuchronnie prowadzi się z płytkiej głębi ostrości. W rzeczywistości, to daje ładny efekt, całkowicie rozmycie tła, co sprawia, że można połączyć obiekty, nie odrywając się od tła. Nie można myśleć o tym, co dzieje się za fotografowanym obiektem, ale upewnij się, że otrzymany tło nie wysiadł nieprzyjemne lub rozpraszających elementów.
Rubinowe oczy popielaty Skara. Ruby popiół SCAR, Malediwy. (Photo Paul Sutherland, National Geographic)
Przyjdź strzelać twórczo, robić zdjęcia makro z nieoczekiwanych kąty. Spróbuj zmienić światło: Użyj podświetlenie produkować bogate kolory i boczne światło, aby wyróżnić teksturę.
pszczoły. (Photo by John Kimbler, My Shot)
Miodu pszczelego zwykle wlewa się do komórki. Obraz w pełnym rozmiarze jest wykonany przy użyciu obiektywu makro Canon MPE-65mm.
Fotografia makro można uznać za udane, jeśli wybrany element główny i skład ramki prawidłowo skonstruowane na tej pozycji. Wybierz prosty tła, więc nie rozpraszać widza z głównych poruszy.
mały gad
Pomysł fotografa - pokazują, jak kruche i ważną utworzenie wokół nas.
Dla migawki stosowane płaską dyszę, która dopasowuje się do filtra, ponieważ soczewki standardowej (na ogół filtr jest przykręcona na swoim miejscu) i pozwala na aktywność do bliskiej odległości. Maksymalny wzrost będzie zależeć od długości ogniskowej obiektywu i dysza pozwala skupić się tylko w pobliżu obiektu.
Pensylwania kozhistokryl. (Photo by John Troiani, My Shot)
Skorek jest stale odwiedzane przez mojego nagietka, że wziąłem obraz dłoni z Nikon D80 obiektyw makro Sigma 150mm. Zwykle robaki w ruchu, a ten facet zatrzymał się i doskonale postawione.
Nie tylko robić zdjęcia kwiatów, liści i owadów na ulicy. Doskonała kompozycja zbudowana kruszy nagle wiatr. Zatrzymać niepożądany ruch obiektów i smarowanie. Przed fotografowania, podłącz pręta gruntu i dołączyć do niego roślinę, tak że nie jest kołysał. Strzelanie szeroko otwartej przysłonie, ustawić minimalną dopuszczalną prędkość migawki i użyć lampy błyskowej, albo pierścień zamocowany na obiektywie.
skrzydlaty owad, Singapur.
Skrzydlate owady sfotografowany w Parku Admiralicji Singapurze.
Potrzebny jest dobry stabilny statyw. Są dwie opcje. Można kupić statyw, którego nogi są utworzone na tyle, aby strzelać w niskiej temperaturze lub kupić statyw z głowicą toczenia oraz zdolność do zamocowania statywu kamery.
wilczomlecz. (Fot Terry Bridges, My Shot)
Wyszedłem wieczorem, aby zobaczyć, co się „obudził”&hellip- aż całkiem sporo. Wilczomlecz późną zimą wspaniałej bordowym. Te same czubki roślin przy zbliżeniu wyglądają wspaniale.
Makro korzystnie prowadzi się na ulicy w pogodne dni, gdy nie ma potrzeby instalowania długiej vderzhki. Jasne niebo, pochmurny, nawet lepiej, bardziej równomiernie oświetlić obiekt.
Czarny pająk. (Fot Maneesh Kaul, My Shot)
W makro nie korzystać z wbudowanej lampy błyskowej. W przypadku korzystania z wbudowaną lampę, długi soczewki z makro- lub bez elementów, dają cień. Jedyne wyjście - zewnętrznej lampy błyskowej. Idealnie, głowica lampy muszą być obracane i podniesione powyżej.
Owad na papierze. (Fot Ankit Mavchi, My Shot)
To zdjęcie zrobiłem wieczorem przed egzaminem. Szukałem poprzez notatki i nagle zauważyłem, że ten mały owad na liściu i, oczywiście, jak zawsze, mój aparat (Canon Powershot A470) był pod ręką. Czekałem na podpolzot owadów do punktu, gdzie mogę kliknąć na nim doskonale. Wreszcie zatrzymał się w odpowiednim miejscu i tak szybko, jak fotografować to, to odleciał.
Jeżeli owad lub inny stwór pozwala zbliżyć się do niego, natychmiast usunąć! Strzelanie Fotografia makro, zwłaszcza poruszających się obiektów, muszą być przygotowane z wyprzedzeniem. Sprawdź wszystkie ustawienia aparatu, a być może będziesz miał tylko jedną szansę.
Pulsatilla. (Photo by Peter Racz, Your Shot)
Pulsatilla przycięte z wielu kropel rosy.
Podczas fotografowania z bardzo bliskiej odległości, nie zawsze jest autofocus działa prawidłowo. Przełączyć się na ręczne ustawianie ostrości, a dostaniesz wyraźniejszy nacisk zbliżeń.
- Coral życie w zwolnionym tempie
- Gekony na parkiecie
- Photo safari z beetlecam
- Drop-shot akcesoria dla wędkarzy
- Oczy zwierząt - zdjęcie suren projekt manvelyan
- Portrety pszczoły zbliżenie Sam droedzha
- Owady w zbliżenie Vadim Trunow
- Zbliżenie
- Niesamowity strategii maskowanie błędów zabójca
- Niesamowite ujęcia makro owadów
- Makro portrety owadów znajomo
- Amerykański chemik pokazał obraz wysuszonego alkoholu pod powiększeniem 1000 razy
- 15 Dotykając zdjęć fotoreporterów zwierząt
- Osy w locie
- W Londynie wybrano najlepsze fotografie natury 2015
- Oszałamiający świat małych zwierząt
- Nano-pejzaże autorstwa Michael Oliver
- Bajeczne oczy zwierząt
- Bajkowy świat koralowców Felix Salazar
- Makro korale Daniel stoupin
- Boże Narodzenie pod mikroskopem